سفارش تبلیغ
صبا ویژن

درمان هورمونی ناباروری مردان (بخش دوم)

آگونیست دوپامین

برای مردانی که با ناباروری و هیپرپرولاکتینمی مراجعه می کنند، آدنوم هیپوفیز ترشح کننده پرولاکتین (شایع ترین تومورهای عملکردی) باید به عنوان علت زمینه ای در نظر گرفته شود. تومورهایی که باعث فشرده شدن ساقه و هیپرپرولاکتینمی می شوند نباید با آگونیست دوپامین درمان شوند. سطوح بالا پرولاکتین ترشح ضربانی GnRH را مهار می کند، مردان با هیپوگنادیسم و ??ناباروری مواجه می شوند و همچنین ممکن است سردرد یا تغییرات میدان بینایی ثانویه به فشرده سازی تومور هیپوفیز را تجربه کنند. در این حالت، آگونیست‌های دوپامین برای درمان ناباروری و تومور هیپوفیز تجویز می‌شوند. هر دو بروموکریپتین و کابرگولین در گذشته استفاده می شده اند. با این حال، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد کابرگولین در سرکوب تولید پرولاکتین مؤثرتر از بروموکریپتین است (25)، و نشان داده شده است که سطح پرولاکتین را در 70? از بیماران مقاوم به بروموکریپتین عادی می کند (26). بنابراین، کابرگولین (0.125-1.0 میلی گرم دو بار در هفته) انتخاب ارجح است زیرا بالاترین کارایی را در عادی سازی سطح پرولاکتین و کوچک کردن تومورهای ترشح کننده پرولاکتین دارد. بیمارانی که نمی توانند سطح پرولاکتین طبیعی را با حداکثر دوز قابل تحمل به دست آورند، یا کمتر از 50 درصد کاهش اندازه تومور را تجربه می کنند و قادر به بازیابی باروری نیستند، به احتمال زیاد مقاومت آگونیست دوپامین دارند. توصیه فعلی برای تومورهایی که به آگونیست دوپامین مقاوم هستند، افزایش دوز دارو یا تغییر از بروموکریپتین به کابرگولین است. به بیمارانی که کابرگولین یا تغییر دوز مصرف نمی شود، توصیه می شود تحت عمل جراحی قرار گیرند.

درمان با مهارکننده آروماتاز ??(AI) 

درمان هوش مصنوعی مردان مبتلا به OAT ایدیوپاتیک یا آزواسپرمی، استفاده غیرمجاز از این دارو است. AIs (آناستروزول 1 میلی گرم در روز، یا لتروزول 2.5 میلی گرم در روز) T را افزایش می دهد، سطح استروژن را کاهش می دهد و متابولیسم محیطی T را مهار می کند. هدف کاهش اثر استروژنی روی اسپرماتوژنز است. نشان داده شده است که سطوح بالای استروژن در ترکیب با سطوح T پایین باعث اختلال در اسپرم زایی مناسب می شود (28). مهمتر از آن، افزایش سطح استروژن منجر به مهار بازخورد محور HPG می شود و نتیجه نهایی کاهش LH لازم برای تولید T و FSH برای بهینه سازی تولید اسپرم است (29). فعالیت مهار آروماتاز ??بدون توجه به BMI بیمار نشان می دهد که فعالیت آروماتاز ??در سلول های لیدیگ مسئول تبدیل T به استرادیول (E) و اختلال در پارامترهای منی است (30،31).

 

یک مطالعه کوچک از تستولاکتون با دوز بالا بر کیفیت مایع منی یا میزان بارداری در مردان مبتلا به الیگوزواسپرمی ایدیوپاتیک تأثیری نداشت، با این حال نسبت T/E با درمان در این کارآزمایی تحت تأثیر قرار نگرفت (32). استفاده از تستولاکتون در کارآزمایی دیگری بر روی مردان مبتلا به ناباروری ایدیوپاتیک و T<300 نانوگرم در دسی لیتر با نسبت T/E <10:1، بهبود در پروفایل هورمونی و پارامترهای مایع منی را نشان داد (33). این یافته‌ها نشان می‌دهد که حداقل یک زیرمجموعه کوچک از بیماران ناباروری مرد با سطوح E سرم بالا ممکن است از درمان با دوز پایین تستولاکتون سود ببرند. با این حال، شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه درمان با دوز بالای تستولاکتون ممکن است در واقع تولید T را مهار کند، بنابراین ممکن است در بهبود تولید اسپرم و باروری موثر نباشد. کاندیدهای مهار آروماتاز ??معمولاً به عنوان مردانی با سرم و نسبت T<300 نانوگرم در دسی لیتر و T/E > 10 شناسایی شده اند (33).

 

در یک مطالعه غیر کنترل‌شده که آناستروزول و تستولاکتون را مقایسه کرد (74 نفر تستولاکتون دریافت کردند و 104 نفر آناستروزول دریافت کردند)، در مردان نابارور، اولیگو یا آزواسپرم با نسبت T/E غیرطبیعی، درمان منجر به بهبود غلظت، تحرک و مورفولوژی اسپرم در همه افراد شد. افراد ثبت نام شده (30)، صرف نظر از اینکه بیمار چه دارویی مصرف می کرد. استفاده از آناستروزول ممکن است در افزایش نسبت T به استروژن موثرتر باشد، و احتمال اینکه باعث وقفه در تولید استروئید آندروژنیک و همچنین مهار آروماتاز ??شود، همانطور که در تستولاکتون دیده می شود، کمتر است و عوارض جانبی کمتری دارد. استفاده از لتروزول AI در درمان 27 مرد مبتلا به الیگواسپرمی یا آزواسپرمی بهبود قابل توجهی در پروفایل هورمونی و بهبود پارامترهای مایع منی از جمله افزایش غلظت اسپرم نشان داد. 20 درصد از مردان اولیگواسپرمی تحت درمان به بارداری خود به خودی دست یافتند و 24 درصد از مردان آزواسپرم اسپرم در انزال شناسایی شده بودند (34). از آنجایی که اغلب مردان با غلظت کم اسپرم معمولاً دارای فعالیت آروماتاز ??اضافی هستند که منجر به کاهش نسبت T/E می‌شود، به نظر می‌رسد AI در بازگرداندن سطوح LH، FSH و T، بهبود پارامترهای مایع منی و ایجاد مجدد باروری مؤثر است. مردانی که بیشترین بهره را بردند، تشخیص NOA یا الیگواستنواسپرمی ایدیوپاتیک و T و T/E پایین <10:1 (30،33،35،36) داشتند. درمان با هوش مصنوعی معمولاً با عوارض جانبی نادر از جمله حالت تهوع، کاهش میل جنسی، افزایش خفیف بدون علامت در تست های عملکرد کبدی به خوبی تحمل می شود (37). یکی از عوارض جانبی بسیار مهم هوش مصنوعی کاهش احتمالی تراکم استخوان و افزایش کل چربی بدن به دلیل کاهش در دسترس بودن استروژن است (38).